Tipuri de perle

Colier Celest

Când auziți cuvântul „perlă”, probabil vă gândiți la un glob alb strălucitor. Dar ce îți imaginezi când auzi „perlă de apă dulce” sau „perlă barocă”? Dacă nu sunteți un pasionat iubitor de perle, este posibil să aveți probleme în a distinge între numeroasele tipuri de perle existente. În acest articol, explicăm câțiva dintre cei mai obișnuiți termeni pe care îi veți vedea atunci când cumpărați bijuterii cu perle, astfel încât să puteți fi mai încrezător în achiziția dvs.

Perle de cultură vs. perle naturale

De cele mai multe ori, oamenii presupun că termenul „cult” este sinonim cu „imitație”, sau implică altfel că perla nu este una autentică. În realitate, o perlă de cultură nu este mai puțin autentică decât una care apare în natură. Singurele diferențe dintre cele două sunt raritatea și faptul că intervenția umană a început procesul de creare a perlei de cultură. În afară de asta, restul este îngrijit de moluște în procesele lor biologice naturale și normale.

Pentru a înțelege ce face ca o perlă să fie „cultivată”, este util să cunoașteți elementele de bază ale modului în care o perlă se formează în mod natural. Când un iritant, cum ar fi un parazit, intră în moluște, un lichid este secretat ca mecanism de apărare. Acest fluid acoperă iritantul, creând un strat numit nacru. Fiecare strat de nacru se acumulează pentru a forma perla. În cazul perlelor de cultură, iritantul este introdus în mod deliberat de către un om (un proces numit nucleare) și este o bucată de coajă de sidef sau mărgele, mai degrabă decât un parazit.

Perlele de cultură sunt populare pentru utilizarea în bijuterii, deoarece sunt formate într-un mediu mult mai controlat și, prin urmare, sunt mai ușor de asortat pentru a fi folosite în cercei sau coliere cu mărgele. Este mai dificil să potriviți perlele naturale între ele și sunt mai rare din cauza practicilor anterioare de recoltare, motiv pentru care tind să fie mai scumpe.

De la stânga la dreapta, această fotografie ilustrează diferențele dintre diferitele tipuri de perle, cu un colier Art Nouveau cu perle naturale de râu, un pandantiv victorian cu perle de semințe și un colier de perle de apă sărată de cultură

Perle de apă dulce vs. perle de apă sărată

Perlele de apă dulce sunt orice perle care s-au format în râuri, lacuri și iazuri. Perle de apă dulce au fost găsite în aproape toate țările lumii, dar provin în principal din China. Majoritatea perlelor de apă dulce sunt cultivate.

Perlele de apă sărată, așa cum vă puteți imagina, sunt perle formate în moluștele de apă sărată. De obicei, aceste perle sunt menționate prin nume specifice, mai degrabă decât sub clasificarea largă a „apă sărată”. Aceste perle includ Akoya (Japonia și China), Marea Sudului (Australia, Indonezia și Filipine) și Tahitia (Polinezia Franceză). Perlele Akoya sunt poate cel mai faimos fel de perle de apă sărată, fiind mai tradițională perla albă, rotundă. Fiecare tip de perlă are propriile sale caracteristici unice care îi conferă valoare.

Akoya – de obicei alb sau crem și de formă rotundă
Marea Sudului – de obicei mare, cu o nuanță aurie
Tahitian – de culoare închisă și găsit într-o varietate de forme

Există câteva diferențe între perlele de apă sărată și cele de apă dulce care le afectează aspectul. Perlele de apă dulce au o nacrul mai gros decât perlele de apă sărată și, prin urmare, pot avea mai multă adâncime de strălucire. Cu toate acestea, stratul de nacru mai gros le face, de asemenea, mai puțin lucioase sau strălucitoare decât perlele de apă sărată. De asemenea, veți găsi adesea perle de apă dulce care sunt mai alungite și mai puțin perfect rotunde și disponibile într-o varietate de culori pastelate.

Este dificil să ne bazăm pe aceste caracteristici în zilele noastre pentru a distinge perlele de apă dulce și de apă sărată, deoarece progresele în cultură au permis ambelor tipuri de perle să fie comparabile ca luciu și calitate. În general, prețul vă poate ajuta să faceți distincția între cele două, deoarece perlele de cultură de apă dulce sunt de obicei mai accesibile decât perlele de cultură de apă sărată.

Care este diferența dintre perlă și mother of pearl (Sidef)?

După cum sugerează și numele, sideful este un fel de părinte al perlei. Este partea interioară a cochiliei de moluște care are acel luciu irizat pe care îl asociem cu perlele. Ca și perlele, sideful este format din straturi de nacru secretate de moluște. În loc să se formeze în jurul unui iritant, nacru se formează pe interiorul cochiliei. Perla este o componentă importantă în realizarea de bijuterii în sine și poate fi sculptată, înfilată în mărgele sau încrustată în metale fine.

Tipuri de perle de specialitate

Perle Baroc

Perlele baroc au o formă nesimetrică care diferă foarte mult de formele tradiționale de perle rotunde sau alungite. Acest termen francez se traduce prin „formă neregulată” și este, de asemenea, aplicat mișcării artistice din secolul al XVII-lea, care a prezentat compoziții dramatice și îndrăznețe. Perlele baroc au fost apreciate de bijutieri în timpul Renașterii și continuă să fie folosite în mod creativ și astăzi.

Mabe sau perle Mabé

O perlă mabe este o jumătate de perlă și este folosită adesea în bijuterii pentru capacitatea sa de a se întinde. Perlele Mabe sunt formate prin introducerea unui nucleu în formă de cupolă în moluște cu partea plată pe coajă. Perlele Mabe sunt, în general, mari și folosite în bijuterii statement.

„Blister” este un termen folosit uneori în mod interschimbabil cu „mabe”, totuși, în mod tradițional, a fost folosit pentru a se referi doar la perlele naturale care se formează în interiorul unui strat de noroi, apă și sidef. Veți vedea, de asemenea, „perlă blister” care se referă la o umflătură formată pe interiorul unei cochilii de moluște.

Perle de râu

Perlele de râu sunt un tip de perle de apă dulce foarte colectabile și, de obicei, au formă alungită. Perlele naturale de râu pot avea o formă frumoasă ca petală și sunt destul de valoroase. Perlele de râu se formează de obicei în interiorul diferitelor specii de midii.

Semințe de perle

O perlă de semințe este numită așa datorită dimensiunii sale – de obicei mai puțin de doi milimetri în diametru. Acestea sunt în mod tradițional perle naturale și pot varia destul de mult în culoare, de la alb lăptos la un elegant gri porumbel. Natura lor imperfectă face parte din farmecul lor, făcând din fiecare piesă pe care o împodobesc o comoară unică. Perlele din semințe erau populare în bijuteriile victoriene și Art Nouveau.

Set de bijuterii victoriene
O selecție de set de bijuterii victoriene cu perle frumoase din semințe

Comentarii (2)

  1. Interesante informații,dar tot nu am găsit informații pentru perla de coajă( asa o numește distribuitorul de bijuterii chinez)
    1. Perla de coajă, așa cum este denumită de anumiți distribuitori, nu este o perlă autentică, ci material obținut din scoica perlifera – mai exact, stratul său interior sidefat, care constituie „carapacea” naturală a perlei. Acest material este măcinat fin, procesat și modelat în forme sferice sau de alte tipuri pentru a imita aspectul perlelor naturale. Deși are o compoziție similară cu a unei perle veritabile, nu este rezultatul unui proces natural de formare în interiorul scoicii, ci unul creat artificial. Astfel, dacă îți dorești bijuterii cu adevărate perle, este important să faci diferența între perlele autentice și cele realizate din perle de coajă. 🤍✨

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *